Tlf.: 24273938
Indkøbskurv:0 Enheder DKK 0,00
Fyret og hvad så

Skrevet den 14. oktober 2014

Fyret – og hvad så?

Lad mig starte med at slå fast: At blive fyret fra sit job er i udgangspunktet ikke nogen god oplevelse. Men alligevel kan der komme ganske meget positivt ud af en fyring. Det lyder som en floskel, men det er faktisk sandt, at når en dør lukkes i, så åbnes andre døre med andre muligheder.

For mit vedkommende har jeg haft den tvivlsomme ære at blive fyret to gange i løbet af min erhvervskarriere – i begge tilfælde på grund af stillingsnedlæggelse og i begge tilfælde kom det ikke bag på mig. Her hører lighederne til gengæld også op, idet min første fyring skete med et reelt ønske om at spare en stilling væk i rent bundlinjeiver, mens min anden fyring mere handlede om at spare mig væk og så er stillingsnedlæggelse jo så herlig ligetil.

Nå, men hvorom alting er, så var begge mine fyringer et signal om, at noget nyt og spændende stod for døren. Og hvad gør man så?

Ja, i første omgang skal man huske på, at vi bevæger os på et meget fleksibelt arbejdsmarked, hvor massevis af mennesker fyres det ene sted og hyres det andet. Dernæst er det vigtig at give sig selv lov til at være sur, ked af det, skuffet eller hvad man nu er. Eller lidt langhåret sagt: Omfavn fyringen og få den ud af systemet. Det kan tage lidt tid at få den helt ud af systemet – ikke mindst, hvis du er en af de ganske få, hvor fyringen kommer som lyn fra en klar himmel.

Når du så har fået din fyring ud af systemet, er du parat til at tage næste skridt: Få en klar exitaftale med din arbejdsgiver. Og her skal du naturligvis både tage vare på dig selv og være fair. Det er i denne forbindelse en rigtig god idé at få din fagforening eller anden sparringspartner på banen. Jeg vil næsten sige, at det er nødvendigt.

For mit eget vedkommende var jeg for uselvisk ved min første fyring, mens min arbejdsgiver agerede en kende uhensigtsmæssigt ved min anden fyring – for nu at udtrykke det diplomatisk. Fælles var dog, at jeg ønskede at afslutte ansættelsesforholdet professionelt, så jeg kunne se mig selv i øjnene bagefter.

Enhver god arbejdsgiver er interesseret i at hjælpe dig videre i din karriere – ikke mindst i disse tider, hvor et opsving kan være lige rundt om hjørnet og hvor arbejdsgiveren måske skal bruge dig igen om 1, 2 eller 3 år eller i hvert fald ikke har brug for dårlig omtale af sit arbejdsmiljø. Men det er ikke sikkert, at din arbejdsgiver tænker i samme baner, som du gør i forhold til din videre karriere. Derfor er det vigtigt, at indgå exitaftalen så snart du har fordøjet fyringen.

Jeg havde en god arbejdsgiver ved min første fyring, men jeg var ikke selv i stand til at finde ud af, hvordan jeg kunne tænke mig at komme ud og hvilken hjælp, jeg havde behov for. Men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at jeg et langt stykke hen ad vejen ville have fået ’min sidste vilje’, hvis jeg havde bedt om en exitaftale. Ved min anden fyring fik jeg det som jeg ville have – men ikke på grund af min arbejdsgiver, snarere på trods af dennes indstilling. Men her søgte og fik jeg rigtig god hjælp af min fagforening.

Nu skal det ikke lyde, som om jeg er bitter, for det er jeg på ingen måde. Jeg har kæmpet mig til en helt unik situation, hvor jeg på grund af min fyring har fået optimale betingelser for at realisere en gammel drøm.

Det er nemlig næste skridt: Hvad drømmer du om at arbejde med?

Mange gange sker der det, at vi nærmest desperat forsøger at finde et nyt job – uanset hvad det så end er. Og indrømmet, ja der skal penge på bordet, så det kan naturligvis blive nødvendigt at tage et hvilket som helst job. Men det er særdeles fornuftig at få tænkt ordentlig igennem, hvad du virkelig har lyst til at arbejde med, inden du kaster dig ud i den vilde jobjagt. Det er også her, at du skal bruge din exitaftale. Der

skal være plads til, at du finder ud af, hvad det er, du gerne vil arbejde med fremadrettet – og hvad det kræver af dig for blive realiseret.

Når du har din exitaftale, og du ved, hvad du vil, så er du klar til at tage fat i jobjagten. Her vil det næste skridt være ’Networking’. Du skal finde ud af, hvordan dit netværk kan hjælpe dig i retning af dine ønsker.

’Jamen, jeg har ikke noget netværk?!’. Sludder, alle har et netværk – familie, venner, gamle skolekammerater, nuværende og tidligere kolleger, forældre til dine børns kammerater og jeg kunne blive ved. Du skal turde bede om hjælp igennem dit netværk – naturligvis på en sådan måde, at du ikke bliver tøsefornærmet, hvis du ikke får ønskejobbet i morgen. Men gør dit netværk opmærksom på, at du spilbar og klar til nye udfordringer. Pludselig kommer der en åbning – måske fra uventet kant.

’Hvad med dig selv?’, spørger du måske. Tja, jeg er jo nok lidt privilegeret. Ved min første fyring havde jeg samtidig en freelance samarbejdsaftale med en anden virksomhed. Det gav mig anledning til at fortsætte ad denne vej, som var undervisning. Jeg supplerede dette med udvikling af brætspil. Der kom så en grønlandsrejse på tværs, hvilket fremkaldte nye drømme, som siden er blevet opfyldt. Ved min anden fyring skulle jeg bruge lidt tid til at finde mig selv igen efter nogle turbulente år, arbejdsmæssigt såvel som privat. Jeg genstartede min virksomhed i februar i år og var i gang med første opgave i april – takket være mit netværk.

Det lyder måske ganske målrettet. Men faktisk var jeg i fuld gang med at søge efter et nyt job – uden at mærke efter, hvad det var jeg brændte for. Jeg stoppede op og fandt ud af, at jeg brænder for at skabe resultater sammen med andre mennesker – at se noget vokse.

Hvad brænder du for?

Bedste hilsner

Thomas Rosenkrands